Onze school, Don Bosco Genk, voorheen gekend als Instituut Immaculata Genk, Don Boscoschool, is een school van de Zusters van Don Bosco.
Hun stichteres is de Italiaanse Maria Mazzarello.

Sinds september 2008 is de naam gewijzigd in Don Bosco Genk en behoort onze school tot het DBOC, het Don Bosco Onderwijscentrum.

Dit is de inrichtende macht van de scholen van zowel de Salesianen als de Zusters van Don Bosco.

Jan Bosco (1815-1888) was een Italiaans priester die leefde en werkte in Turijn. Hij interesseerde zich vooral voor de kansarme jongeren in het woelige Italië van die tijd. De streek werd getroffen door zware sociale, economische en politieke problemen. Vele jongeren kregen niet eens de kans om naar school te gaan of vonden geen werk.

Don Bosco verzamelde de jongens en bood hun onderwijsonderdak en ontspanning. Hij bouwde er een eerste oratorio uit voor jongeren. Het oratorio was meer dan een school, het was een ontmoetingsplaats, een speelruimte, een thuis én een school. Om zijn werk te kunnen uitbreiden stichtte Jan Bosco in 1859 een congregatie: de Salesianen.

In Mornese, enkele kilometers verder, startte Maria Mazzarello (1837-1881) met een gelijkaardig project voor meisjes. Ze kwam in contact met Don Bosco en samen stichtten ze de congregatie van de Dochters van Maria Hulp der Christenen of ook de Zusters van Don Bosco genoemd.

Overal ter wereld ontstonden scholenjeugdwerkenjongerentehuizenspeelpleinen en vele vormen van vrijetijdsbesteding die de pedagogie van Don Bosco en Maria Mazzarello als een kostbaar erfgoed willen doorleven en doorgeven.

Ook vandaag zijn zowel de zusters als de Salesianen nog actief in vele scholen en opvoedingsprojecten over heel de wereld. Overal passen ze hetzelfde opvoedingsmodel toe. Ook de werking in Don Bosco Genk is geïnspireerd op het opvoedingsproject van Don Bosco. Het vormt niet enkel onze leidraad maar is ook onze voortdurende uitdaging en toetssteen voor ons handelen in de geest van Don Bosco.

Dit opvoedingsproject willen we beknopt voorstellen in de andere pagina’s.

Don_Bosco_200_klein_03.jpg

Op 16 augustus 2015 is het ook precies 200 jaar geleden dat Don Bosco werd geboren. Het feestjaar is gestart op 16 augustus 2014 om Don Bosco’s tweehonderdste verjaardag bijzonder te vieren.