"Ik vind de richting 'Maatschappij en welzijn' heel leuk omdat ik graag bezig ben met de ontwikkeling van de mens."

"Op Don Bosco leer ik omgaan met anderen, samenwerken en studeren."
2DE GRAAD
3 / 4

Heb je interesse in een sociale en technische studierichting? Vanaf het 3de jaar kan het!

Sinds de modernisering spreken we van dubbele finaliteit (D/A) of wat we kennen als 'tso'. De leerlingen kunnen met 'Maatschappij en welzijn' doorstromen naar het hoger onderwijs en naar de arbeidsmarkt.

De term A-finaliteit (A) wordt nu gebruikt voor de richtingen in het 'bso' zoals 'Zorg en welzijn'. De A staat voor arbeidsmarktgericht.

Zorg en welzijn studeren A-stroom

Ben je praktisch gericht?

Maar vind je ook algemene vorming belangrijk?

De gezonde mens in een diverse samenleving

Aandacht voor de mens in de thuiscontext staat centraal.

Ben je sociaal en flexibel?

Wil je je mogelijkheden op de arbeidsmarkt nog zo breed mogelijk houden?

MAATSCHAPPIJ EN WELZIJN

Doorstroom hoger onderwijs / arbeidsmarkt (D/A)

De studierichting Maatschappij en welzijn is beslist iets voor jou als je geïnteresseerd bent in de ontwikkeling en het gedrag van de mens, in de werking van de samenleving en in de invloed die deze twee op elkaar hebben.

Naast een brede algemene vorming, ontwikkel je in het specifieke gedeelte een wetenschappelijk-theoretische basis met het oog op zorg verlenen en begeleiding. Zo focus je ook op gezondheids-bevordering en communicatie.

Je leert indirecte zorg en begeleidingsactiviteiten uitvoeren. Je hebt oog voor de behoeften, mogelijkheden en beperkingen van kinderen, jongeren en volwassenen. Daarbij pas je digitale vaardigheden toe en voer je zelfstandig onderzoek kritisch uit. Je beschikt over de nodige dosis nieuwsgierigheid en creativiteit.

LESSENTABEL

Maatschappij en welzijn lessentabel

ZORG EN WELZIJN

Arbeidsmarktgericht (A)

Zorg en welzijn is een praktische studierichting en legt de nadruk op
sociale en communicatieve vaardigheden. Je bent bereid dit toe te passen in het ondersteunen, verzorgen en begeleiden van kinderen en volwassenen.

Je draagt zorg voor de woon- en leefomgeving, wasgoed/kledij/linnen en het bereiden en organiseren van maaltijden. Je bent bereid pedagogische vaardigheden toe te passen bij het ondersteunen van activiteiten van kinderen en volwassenen.

De specifieke vakken richten zich op het stimuleren van de gezondheid, indirecte zorg verlenen en op pedagogisch handelen.

Er wordt veel aandacht besteed aan de kwaliteitsvolle uitvoering van praktische opdrachten. Je bent bereid je te ontplooien tot een warme en sociale leerling die zich met hart en ziel wil inzetten om gezonde kinderen en volwassenen te helpen.

LESSENTABEL

Zorg en welzijn lessentabel

Zin om een sociale en technische richting te studeren?

Kom zeker eens kennismaken met een bezoek aan onze school.
Of schrijf je direct in voor Maatschappij en welzijn of Zorg en welzijn.